Nem risotto

Lad dog være med at få børn!

“Lad dog være med at få børn!” Det er titlen på en interessant kronik af Marie Louise Kjølbye. I kronikken gør Kjølbye rede for, hvordan mange forældre har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen og finde balancen mellem job, familie og selvrealisering. Vi vil gerne være sammen med vores familie, udnytte vores uddannelsesmæssige baggrund og være den bedste i feltet, udfolde os fysisk/kreativt, pleje vores sociale liv og gøre vores børn til elskelige og livsduelige væsener. Kort sagt: Vi vil så gerne blæse og have mel i munden!

Samtidig med, at vi blæser og har mel i munden, står mange begravet i bunker af vasketøj. Og skraber indtørret havregrød af TripTrap stolen (som, lig ønsket om andre must have gadgets gør, at vi ikke kan arbejde mindre) mens vi rydder op efter den granateksplosion de fleste børnefamilier udsættes for hver eftermiddag. Fik du også pulsen op?

Med ironi giver Kjølbye et løsningsforslag til vejen ud af det stressende og gisp-fremkaldende hamsterhjul: Drop børnene! Hvis samfundet alligevel ikke er indrettet således, at det er muligt at opbygge et godt familieliv, så kan man lige så godt lade være. Derudover nævner hun, hvordan man som forælder (forsøger at) leve op til samfundsmæssige forventninger om deltagelse i forældremøder, videregivelse af normer/værdier, serveringen af sund mad, opfordringen til et aktivt foreningsliv m.m. Men kan vi rent faktisk lykkes med det, sådan som samfundet er skruet sammen, og med de rammer vi har at navigere i? I kronikken nævner hun også et tidligere regeringsudspil fra 2007: “Chance for balance”. Pågældende mundede ud i 31 løsningsforslag, som skulle lette livet i børnefamilier. Efter sigende, ligger udspillene nu og samler støv.

Personligt mener jeg, at Kjølbyes kronik er yderst aktuel og vigtig. Sammenligner vi os med andre lande, har f.eks. Holland og Belgien langt større mulighed for fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvilket i høj grad giver plus på familiekontoen. Mindre stress, mindre sure forældre, mindre “NEJ!” og mindre “ARGH!”. Flere glade børn og glade forældre.

Et eller andet kan i hvert fald ikke stemme. Om “det er saaaamfuuundeeets skyld” eller vores egen, ved jeg ikke. Jeg ved bare, at jeg rystet over, hvor mange forældre, der taler om det at have børn, som gav det dem samme følelse, som at have gennemført 13 maraton. På én dag. Og jeg ved også, at jeg ikke kan lide at høre på det (jeg forstår godt, at man kan have øv-dage, og at det er hårdt at have små børn. Det jeg bekymrer mig om er de hjem, hvor den tone er den altdominerende, og hvor man aldrig husker sig selv på, hvor fuldstændig sindssygt – på den gode måde – det er, at sætte mini me’s i verden. Og at man, i de fleste tilfælde, selv har valgt dem).

IMG_2119[1] IMG_2128[1]Billeder fra to dage, hvor det var hyggeligere end hyggeligt at bo sammen med to små drenge og deres far. Og hvor vi var gode til at nyde hvert øjeblik, havde overskud til at løse konflikter, sådan som vi helst vil løse dem og havde seriøst plus på familiekontoen. Efterårsferie, du var sgu dejlig.

 

 

9

 • Ja, der er mange der kunne skrue ned for deres ide om, at skulle det hele på en gang. Hvad med at nyde ens børn mens de gider en, måske jeg har set ‘lyset’ fordi jeg lige pludselig blev tvunget til det da en sygdom som sclerose blev kastet i hovedet på mig, jeg ved det ikke men jeg ved at jeg ikke kan holde ud, at Danmark har den højeste skilsmisseprocent. Det er pinligt og så må man sgu kæmpe lidt og der er såååå mange børn i klemme der! Super du skriver det her indlæg, det fik i hvert fald mig til tasterne… Behøver alle ha’ hus, bil, udlandsrejser m.m. slap dog af og nyd livet, jeres børn og hinanden. Kan da evt læse med hos mig for vi laver ikke meget spændende måske, men det synes vi nu selv vi gør og vi nyder det og hinanden:) Ligesom det ser ud til jeres familie gør:) Skønne billeder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • familiendanmark

   Tak 🙂 Jeg ønsker virkelig sclerose hen hvor peberet gror. Uretfærdigt, det er det! Ja, skilsmisseprocenten er skræmmende høj. Måske nogle jagter den evige forelskelse, og ikke vil indse, at alle forhold ender i hverdag – og at hverdagen også er skøn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er en meget spændende diskussion! Jeg håber virkelig at der snart bliver gjort noget for at få tingene til at hænge bedre sammen for børnefamilierne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • familiendanmark

   Det er det nemlig – og en diskussion med mange facetter!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Man må virkelig sige, at det er et vedrørende emne. Vi vil det hele – og arbejde samtidig…
  Thumbs up til dem der trækker stikket ud og flytter til en gård i Lapland og bliver selvforsynende. Eller dem der bare har det mest fantastiske arbejde, og vælger karrieren.
  Måske det i virkeligheden er aller sværest at finde ud af hvor meget – eller lidt – der skal til for at være lykkelig!
  Vi kan jo desværre ikke have efterårsferie hele tiden 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • familiendanmark

   Men gid vi kunne…have efterårsferie hele tiden 😉 Men ja, at stille på de knapper, som regulerer mængden af arbejde, familieliv, venner, sport, stenertid osv. er ikke let. Tværtimod.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • JA!!! Gid man kunne ;o)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er sørgeligt at den familie- og arbejdskommision blev syltet! Det var så tydeligt, at den kun blev nedsat for at lade som om, man ville gøre noget ved noget. Især hvis man gerne vil arbejde, men føler, det er svært at balancere med familie on the side. Jeg kan huske at et af løsningsforslagene var noget rengøringshjælp! Og det kan jeg forstå – lavpraktisk hjælp til de arbejdende børnefamilier. Jeg forstår derudover ikke, hvorfor folk ikke bare går ned i tid eller lader den ene arbejde, hvis de sådan hader deres liv. Så må man jo droppe det æstetiske projekt og en masse forbrug, men for folk med to velbetalte jobs/jobs burde det kunne lade sig gøre, især hvis man bor uden for København eller Århus og flytter i lejlighed. Men hvad ved jeg? Vi kan leve for su og dagpenge, men et job ville gøre mig lykkelig..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • familiendanmark

   Det er nemlig SÅ sørgeligt. Jeg tror vi er rigtig mange, som kunne få glæde af, at der blev kigget en ekstra gang i de papirer. Forstår godt dit forslag om at gå ned i tid/lade den ene arbejde – det føles bare ikke som en mulighed, når man f.eks. som os, købte hus før vi fik børn, og nu er så glade/forankrede i det område vi bor i, at vi ikke vil herfra. Og når vi begge har haft fast arbejde inden vi fik børn og har vænnet os til den frihed/økonomiske sikkerhed det giver, så er det enormt svært at give afkald på. Særligt i disse tider, hvor det er svært at få arbejde (og jeg er lærer…mister jeg mit job nu, har jeg stort set ingen chance for at “komme igen”, pga. alle de massefyringer). Penge er i mine øjne, desværre, også frihed. Her tænker jeg ikke bare på materielle ting, men også på de oplevelser/en lettere hverdag de giver.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nem risotto